Sildajazz | Festivalplakat 2018

For mange er Sildajazzens festivalplakat et samleobjekt, og de har gjerne samtlige av festivalens plakater hengende på veggen hjemme. Plakaten er også en del av festivalutstillingen, noe som gjør det ekstra stas å få designe den. Det har vi i år gjort sammen med festivalkunstner Axel Rios.

Festivalplakat for Sildajazz 2018

Sildajazzens festivalplakat er gjerne den viktigste profilbæreren for et av de viktigste varemerkene på Vestlandet og Haugalandet. Folkefestens festivalplakat er også med på å krydre bybildet, og er ofte det første artister og publikum møter når de ankommer Haugesund for trivelige jazzdager.

Foruten å respektere kunstnerens motiv, var vår oppgave å hente inn elementer fra Sildajazzprofilen slik at det blir en tydelig avsender. I tillegg skal alt av praktisk informasjon plasseres.

Det har blitt lagt ned arbeid i å tilpasse fargene og kontrastene på hvert enkelt element på plakaten. Dette for å få alt til å samsvare med originalen. Spesielt de dype blåtonene i penselstrøkene og fjærene har vi jobbet mye med for å få frem best mulig på trykk.

Festivalplakat med signatur

Vi har lagt til en fleksibel ramme rundt plakaten som harmonerer med motivet og tar igjen den samme teksturen. Dette er gjort for å enklere kunne tilpasse plakaten til alle de ulike størrelsene og formatene den skal trykkes.

Plakaten skal gjenspeile Sildajazzens innhold og stemning samt gjøre avsenderen ekstra synlig. Sammen med positive og løsningsorienterte Axel Rios, årets festivalkunstner, har vi kommet frem til et resultat som ivaretar alles interesser og kunstverkets egenart.

Festivalkunstner Axel Rios

Axel Rios ble født i Santiago, Chile i 1981 og har studert design ved Universidad Tecnológica Metropolitiana de Santiago.

Etter endt utdannelse har han jobbet aktivt som profesjonell billedkunstner både i Norge og Chile. Med sine serier av tegninger og malerier har han hatt flere separatutstillinger og deltatt i kollektivutstillinger blant annet i Oslo, Bergen, Santiago, London og Haugesund.

Rios har etablert seg i Haugesund, og har atelier i Haugaland Kunstverk hvor han også er styremedlem. Se flere av hans vakre verk på Axelrios.com.

Billedkunstner Axel Rios

Axel Rios – Festivalkunstner Sildajazz 2018

Prosessen bak årets festivalplakat

– Forespørselen om å være festivalkunstner var en forespørsel jeg har håpet å få en dag. Sildajazz er en institusjon i Haugesund. Det er en ære å ha ansvar for å skape kunstverket til årets plakat.

– Hånd med fjær er et motiv jeg har brukt også tidligere i kunsten min. Symbolikken klaffet denne gangen med konseptet til plakaten. Hånden representerer et verktøy som er felles for de to verdener som møtes i byens historiske identitet – verdenen til musikere og fiskere.

– Fjærene gir ly til hånden og har kobling med det utopiske, abstrakte følelser og tilstanden i den kreative prosessen som vil forholde seg til det flyttende – vann og luft.

– For å gjøre en bokstavelig referanse til «havets sølv», så jeg at formen til en av fjærene mine kunne forvandles til en sølvfarget sild. På dette tidspunktet begynte kunstverket å fortelle en historie.  Haugesunds identitet blir sterkere bundet til musikk og jazz gjennom festivalen.

– Til slutt bestemte jeg meg for å forsterke ideen ved å inkludere strenger som vikler seg inn med fingrene for å skape en spenning. Musikkstrengene forvandler seg til fiskesnører som fortsetter ned i komposisjonen for å hente maten fra havet. Maten komponert av fisk og musikk – mat laget av Sildajazz.

Teknikk brukt ved utforming av originalbildet: Håndmalt Gouache og collage på akvarellpapir 42 x 30 cm.

 

Bjørn A. Maurseth Art director / designer Send e-post +47 907 91 663
Andreas Mokleiv AD / prosjektleder Send e-post +47 901 85 302