Gutenberg – du vil lage nettsideinnhold på helt ny måte

onsdag 15. august 2018

Gutenberg vil forandre måten du produserer innholdet på ditt WordPress-baserte nettsted. Iversen Skogen er allerede godt i gang med nyvinningen.

30 prosent av alle verdens nettsider kjøres i dag av WordPress. WordPress er et Content Management System (CMS) som mange brukere er familiære med og kjenner godt til. Dette er også et av de foretrukne CMS hos oss i Iversen Skogen da det er «open source» og er lett å tilpasse etter de behov hvert enkelt prosjekt og hver enkelt kunde måtte ha.

Drastisk endring av WordPress

Etter at WordPress ble lansert for 15 år siden har ikke måten man skaper innhold på sider og i poster endret seg nevneverdig. Før nå.

 

Første teksteditor i WordPress fra 2003


Den klassiske editoren i WordPress er en tekstbehandler som på sett og vis minner om et Word-dokument eller andre tekstbehandlingsprogram. Med Gutenberg (oppkalt etter Johannes Gutenberg – oppfinner av boktrykkerkunsten) blir dette imidlertid drastisk endret.

Gutenberg er en visuell editor som blant annet integrerer et konsept kalt «blocks» – en helt ny måte å skape innhold på for WordPress-baserte nettsider. Disse blokkene åpner opp muligheten for innholdsprodusenter til å skape en rikere opplevelse.

 

Bygg innhold med blokker

 

Test Gutenberg!

Hvorfor lanseres disse endringene?

Den visuelle editoren er kommet rett og slett for å skape bedre brukeropplevelser i WordPress, både for de som produserer innhold og for leserne. Gutenberg gjør det lettere å skape interessant innhold, uten bruk av tidligere WordPress-konsepter som for eksempel «shortcodes» og custom HTML.

WordPress har arbeidet med denne utviklingen siden 2017, og den nye editoren forventes å bli implementert som standard i løpet av kommende høst på alle nettsider som oppgraderes til WordPress 5.0. Den nye editoren kan imidlertid allerede tas i bruk idag i form av en plugin som WordPress har lansert for beta-testing.

Les mer:

Hvorfor Gutenberg brukes av Iversen Skogen

Vi i Iversen Skogen har brukt WordPress’ nye editor i vårt arbeid siden februar. Og i nær fremtid  lanserer vi to omfangsrike nettsider som vil ha fullt utbytte av Gutenberg.

Vi er enige om at den er et skritt i riktig retning hva gjelder brukeropplevelsen i WordPress. Det som også gjør editoren interessant er at vi som utviklere kan utvide innholdet med egendefinerte blocks», som igjen kan skreddersys til hver enkelt kunde og prosjekt.

Dette er altså en ganske fersk lansering, og ikke helt uten problemer, men det er utfordringer som vi tar imot med åpne armer. Vi er allerede i gang med utviklingen og lanseringen av to nettsider for våre kunder som bruker Gutenberg da vi ønsker å være i forkant med teknologien, både for vår egen og kundenes del.

Ta kontakt med oss i Iversen Skogen om du ønsker å vite mer eller trenger hjelp rundt bruk av Gutenberg